Zoetwaterkwal

De zoetwaterkwal is een zeldzame kwallensoort die, zoals de naam al luidt, alleen voorkomt in zoetwatermeren. Alleen onder bepaalde omstandigheden duikt de kwal op. De belangrijkste factor is de temperatuur van het water, die dient voor langere periode rond of boven de 20 graden te zijn. Het gebeurt daarom niet elk jaar dat je de kwallen kunt waarnemen in Nederlandse wateren.

De zoetwaterkwal is oorspronkelijk afkomstig uit China, maar door de jaren heen is de kwal over de hele wereld verspreid geraakt. In Nederland werd de kwal voor het eerst geregistreerd op 8-06-1930 bij Maas bij Neer.  De jaren daarna werd de zoetwaterkwal ook in andere delen van het land gesignaleerd.

Het hele jaar door leven de kwallen als kleine poliepen op de bodem maar wanneer de temperatuur van het water stijgt, kunnen de kwallen uitgroeien tot kwallen. Ze worden meestal niet groter dan 20cm en zijn daarom moeilijk te zien. In Nederland tref je ze in alle provincies. Kleine voorwaarden, het water dient relatief schoon te zijn en mag niet al te hard stromen.

Zoetwaterkwallen hebben uiteraard tentakels waarmee ze kunnen steken, de netelcellen zijn echter niet sterk genoeg om door de menselijke huid door te dringen. De kwalletjes zijn daardoor niet gevaarlijk voor de mens.

469 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar