Wat te doen bij een kwallenbeet?

Ben je lekker aan het zwemmen in de zee, heb je een ineens een kwallenbeet te pakken. Een beet is zo opgelopen in het zeewater. Mocht je gestoken zijn, volg onderstaande instructies om er zo min mogelijk last aan over te houden. Om alvast één misverstand uit de wereld te verhelpen, kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. Dat wordt dan wel weer een kwallenbeet genoemd. De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif. Tijdens een beet wordt dit gif in de bloedbaan van de mens gespoten. In de meeste gevallen is dit niet ernstig maar het kan geen kwaad om de volgende stappen zorgvuldig te doorlopen.

Gestoken door een kwal

Ben je gestoken door een kwal, volg onderstaande instructies op.

1. Raak niet in paniek, een kwallenbeet is in de meeste gevallen niet ernstig

2. Spoel de huid af met zout zeewater of helemaal niet. Spoel de huid niet af met zoetwater.

3. Verwijder (met handschoenen of pincet) eventuele resten van tentakels.

4. Smeer de huid in met hetzelfde middel dat je zou gebruiken na een insectenbeet. Hierdoor zal het jeuken verminderen.

5. Indien je een behoorlijke kwallenbeet hebt opgelopen en/of verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen etc. optreden, schakel direct medische hulp in. Mogelijk is er een allergische reactie ontstaan.

Is een kwallenbeet gevaarlijk?

In principe is een kwallenbeet niet gevaarlijk. Het gif van de kwallen die in Nederland is vaak niet sterk genoeg om veel impact te maken. Wel kan het zo zijn dat in sommige gevallen een allergisch reactie optreedt.

Allergisch voor kwallen

Mocht je allergisch zijn voor kwallen, dan is het aan te raden om voorbereid het water in te gaan. Zorg ervoor dat je precies weet waar je moet zijn nadat je een kwallenbeet hebt opgelopen. Zo weet je in ieder geval hoe je moet handelen.

52 reacties

 • Ids zegt:

  Deste allen,

  den ik weer. Laatst zwemte ik in Lake Kyoga. Nier sitzen nu ook quallen. Ik den weer gesteekt, het smaakde nu naar rote bes. Ik den blei dat julie op mjin vorige bericht hebben geandwoort. Heute leer ik op schüle over aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen. Dit is een erg leuc ontwerp. Ik hoob ook dat ki een kere over qualjes gaat beren op schole. De oplosing hierboven werkte wel were.

 • Ids zegt:

  Ik heet Ids en ik heb dyslexie, dus lag me niet uit om mijn speling. Ik werb ook gestoken door een qual. Ook mijn moeber Minke. Het deeb erg feel pijn.:( De oplosing hierboven werkte wel.

  • Tom zegt:

   Heet je wel echt Ids of eigenlijk anders maar verkeerd geschreven?

  • Anissa zegt:

   Je mag dan wel dyslexie hebben maar om vervolgens ‘qual’ te typen terwijl er duidelijk KWAL(LEN) in het artikel staat is wel héél kwalijk.

   • Ids zegt:

    Beste nemeer Anisa, u maakde een garp met kwalijk en kwalen in beide woorben zit het woord kwal. Het zpijt me zeer dat lk u gekwedsd hebben. Klobt het das u ook ab und zu migraine heebt? Laasts den ik wer gestookt door een qual nu smaakde het naer fernandez en kolaa gemikst. Debankt Jaap dat u vor mir opkwal! De tip hierboveen werkde wel wer! Voor kontakt e-mail: ‘ids@denijeestins.nl

   • Foregalf zegt:

    Hihi KWALijk. Leuke woortengrapjez. Leuke Anissa

   • Benjamin zegt:

    We weten in iederegeval wat niet Ids’ zijn/haar KWALiteit is

  • Ids zegt:

   Ids of Ips of hoe je ook heed. Ik denke dat jij een prima kornuid ben.

  • Pekko zegt:

   Hoi Ids of ik heb ook dyslexie en ik denk dat je Ils heet, knak dat klopen? Ik zal jau niet uitlagen om je speling. Wat vervelont dat je werb gestoken door een qual, maar ik denk dat je bedoelt kwual? Maar maakt niet uit :). Wat echt goed hielp bij mei toen ik werb gestoken door een kwual was: azein. (de oplossing hierboven werkde ook.

 • Kristiane zegt:

  Ik had een lichte beet op mijn been. Branderig gevoel, pijnlijk, thuis brandzalf gesmeerd. Na 2-3 uur waren de klachten weg. Niets overgehouden.

 • oscar zegt:

  ik maak een werkstuk en dit is een handige site ervoor

 • Rob zegt:

  Mensen, wat een kolder om de vacuümpomp aan te prijzen. ‘Zuigt de netelcellen uit de bloedbaan’. Dit is fysiologisch onmogelijk. Netelcellen kan je mogelijk voorzichtig met een pincet vanaf de huid verwijderen. Als de netelcellen in de bloedbaan komen heb je m.i. een groter probleem (ik weet niet wat netelcellen doen als ze via de bloedbaan met de organen b.v. hart, longen, nieren etc in contact komen, als de netelcellen nog actief zijn lijkt mij dit ongezond. Ik vraag mezelf af of de rest wel klopt op deze pagina.

 • Wilma zegt:

  In de Mookse plas zitten nu ook veel kwallen. Nog nooit gezien.

  • Dymphie krelage zegt:

   Ik heb deze ook waargenomen, het zijn kruiskwallen van 2 cm en niet
   Ongevaarlijk als deze steken

   • Ids zegt:

    Ki heeft hier ook gezwomt. Mar zag kein kwual hier. Ich habe hier geschwommen, aber keine kwual gesehen. Na het schwemmen heb ik wel vel qwualsteek op mn rug, mar dis kwam nicht door ein kwual. De oplosing hierboven werkte wel wer! DUS ER ZIJN GEEN QWUAL!

 • unkohn zegt:

  hoi ik ben gestoken door een kwal in engeland ik deet zee water er op en het helpt echt

 • D zegt:

  Ik ben vorige week maandag gestoken door een kwal en kreeg allergische reacties (rode bultjes (na een dag waren die alweer weg)) en pijn nu (Maandag een week later) Komen de bultjes terug en krijg ik enorme jeuk op de 3 plekken waar k gestoken ben. Ik was in Gran Canaria toen het gebeurde en ben nu in Nederland. Weet iemand toevallig wat ik kan doen?

 • Marije zegt:

  ik doe voor school een onderzoek naar hulpmiddelen tegen kwallensteken om een hartaanval te voorkomen. (het stelt niets voor hoor, er wordt niets mee gedaan), maar ik moet hiervoor weten hoe het komt dat je een hartaanval krijgt. Welke stof zit er in de netelcellen die ervoor zorgt dat je een hartaanval kunt krijgen? Graag zo snel mogelijk antwoord

 • Groen zegt:

  Bij Box kwal ALLEEN afspoelen met AZIJN! Niet met iets anders, tentakels laten zitten en meteen medische hulp oproepen!!!

 • Ruitenberg zegt:

  Inactiveer je de netelcellen ook door warm, 50- 60*, water, net als biij een pieterman steek?

 • Tamara zegt:

  Ik ben 8 dagen geleden gestoken door een kwa op Rhodos. Hij was wit/doorzichtig. Flink last van pijn en jeuk gehad, wat binnen 72 uur wegtrok. Sinds gisterochtend speelt de gestoken plek weer op. De lijnen zijn weer opgezet, rood en jeuken enorm.

  Wie kan mij vertellen hoe dit kan? Ik heb de afgelopen dagen elke dag in zout water gezwommen.

  • Ronald74 zegt:

   Misschien zitten er nog netelcellen op de gestoken plek, misschien krijg je alles eruit als je er een stukje ductape of ander goed plakkende plakband op drukt en weer afhaalt. En dan zal het waarschijnlijk niet meer terug komen.

 • Gl zegt:

  Dankje het is voor mijn spreekbeurt

 • roy zegt:

  hallo ik vind het fijn dat er zo’n website is

 • Elise zegt:

  Ik ben vandaag gestoken door een kwal in Florida,maimi het deed heel veel pijn het voelde aan als een soort brandplek. Ik ben daar goed geholpen door de Baywatch
  Ik heb nu nog een vraag Hoelang blij je de rode schamen/ steken nog zien? Alvast bedankt voor het reageren☺️

 • Unknown zegt:

  Weet of het nou een kwallenbeet is of een hoop muggenbulden
  heb een plekje met buldjes was gisteren ook naar het strand geweest daar waren kwallen.

 • Rob te Velde zegt:

  Ik ben zojuist gestookt en gebeet in flores, indonesie. Ver van huis. Het leuke is, dat de brandplek op flores lijkt. Ik ben dus eigenlijk best wel blij met de beet. Bedankt voor het lezen.

  U zijt gegroet,
  Rob te Velde

 • Paola zegt:

  Gisteren en vandaag (14 en 15/09/2016) heb ik veel kwallen gezien in Kijkduin. Ik heb zelfs per ongeluk een paar aangeraakt met hand en arm tijdens het zwemmen. Ik weet echt niet hoe ik niet gestoken werd. Ik voelde dat zachte hoofje meerdere keer tijdens het zwemmen. Echt geluk gehad. Zeker meer dan 10 gezien elke van die dagen.

 • Boudewijn zegt:

  Hoogste tijd om het woord kwallenbeet overal in de tekst te veranderen in steek.

  Een kwal kan immers niet bijten.

 • Myrthe van der Duijs zegt:

  wanner woord je gestoken ?
  als je er in trapt of als je er iets met je been lans komt of ………

  • Jhonny zegt:

   Je wordt pas gestoken op het moment dat de tentakels jou raken ben toevallig op 14-9-16 bij scheveningen geweest zoveel kwallen heb ik nog nooit gezien ben flink te grazen genomen vooral op me buik maar achja als het niet gevaarlijk is wat maakt het uit heb ergere dingen gezien of gehoord dus geen zorgen

 • Yassir zegt:

  De meeste kwallen hebben geen effect als ze op plekken komen waar je huid dik is zoals, onder je hand of voet. Maar, als het op een plek komt op je lichaam waar je huid dun is, kan het pijn doen. De beste is dan: pak een tomaat en smeer die sap die in de tomaat zit op die plek tot het geen pijn meer doet.

 • Jolan zegt:

  Wat ik mis op elke site is dat je ook last kunt krijgen van de netelcellen zonder in contact te komen met de kwallen zelf.

  Gister naar het strand geweest, enkele duizenden dooie kwallen op het strand en in het water.Daarom dus de zee niet ingeweest, behalve pootje baden in slechts 15-20 cm water.

  Echter een klein uurtje nadien, allemaal vlekken en verdikkingen op de wreef van de voet en zijkanten.
  later op de dokterspost bleek dit een reactie te zijn op kwallen, zónder daadwerkelijk gebeten te worden.
  De netelcellen die in het water blijven drijven nadat een kwal doodgegaan is, is voldoende om exact dezelfde reactie te geven, zeker bij zulke hoeveelheden.

 • Lena zegt:

  Als fervente zwemmer in zee ben ik nu al 4 maal gestoken door een kwal, waaronder 2x deze zomer, en ik weet nu precies wat het beste helpt. De eerste 2 keer had ik door een verkeerde behandeling een arm die volledig ontstoken was. Nu doe ik hetvolgende:
  1. Ik blijf een tijdje langzaam in zout water zwemmen, het verzacht de pijn en ik vermoed dat door de stroming van het zoute water enkele van de resterende tentakels er vanzelf uitvallen
  2. Eens uit het water ‘leg’ ik een laagje ‘vochtig zand’ op de plaats waar ik gestoken ben, in geen geval wrijven!
  3. Als de plaats van de kwallenbeet goed bedekt is, neem ik een hard kaartje, type bankkaart of gelijkaardig, en verwijder in een of een paar snelle rukken alle zand. Dit neemt dan onmiddellijk alle resterende tentakels mee.
  4. Spoel terug af met zout zeewater, zeker geen zoet water. De meeste pijn zal dan al verdwenen zijn. Dep droog, in geen geval wrijven op de plaats van de beet dan verspreid het resterende gif zich verder.
  5. Gebruik pas nadien een verzachtende crème, omdat ik vlug allergisch ben gebruik ik Onctose wat goed werkt maar wel cortisonen bevat.

  Uit de zon blijven nadien, de pijn zal heel vlug gedaan zijn, maar de vlekken, jeuk en branderigheid kunnen nog een tijdje blijven. Nu ik de juiste manier gebruik heb ik er de laatste 2x haast geen last meer van gehad. Maar leuk is wat anders…

  • Lidia zegt:

   Ben gisteren gestoken door een kwal op t strand in maleisie Penang. Het deed vreselijk pijn de locals adviseerde mij om cola over mijn voet te gieten! Heb t nooit eerder mee gemaakt en was er ook niet op voor bereid nu heb ik het idd met cola behandel maar weet dus niet of dat wel oke is?

   • Minarda zegt:

    Ook hier een fikse kwallensteek in Maleisië, lang kawi. De locals deden meteen azijn erover en zeiden ook tegen ons cola. Hebben we gedaan. Helaas werkte dit niet bij haar en kwamen we bij het ziekenhuis. Ze kreeg direct tegengif en medicatie voor de volgende 3 dagen. Ze had in haar hele lichaam pijn. Ik denk dat als locals zeggen dat cola goed is, zeker doen. Misschien was het bij haar nog erger geweest. Ze had ook last van ademhalingsmoeilijkheden en rare pijn in buik, benen en een vreemd gevoel in de tong. Het is in ieder geval een zeer giftige kwal die normaal gesproken alleen in februari daar zwemt.

    • Jacques zegt:

     Ik werd in Italia flink gestoken. De lokale mensen hadden allerlei trucs. Maar de enige die werkt is zout (zee) water.

     Ook is het goed te weten dat er zijn veel verschillende soorten, waarvan sommige erg lastig zijn.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar