Kwallenbeet

Wat te doen bij een kwallenbeet? Mocht je zijn gestoken/gebeten door een kwal, volg dan de onderstaande instructies om er zo min mogelijk last aan over te houden. Om alvast één misverstand uit de wereld te verhelpen, kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. Dat wordt dan wel een kwallenbeet genoemd. De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif. Tijdens een kwallenbeet wordt dit gif in de huid van de mens gespoten. In de meeste gevallen is een kwallenbeet niet ernstig maar het kan geen kwaad om de volgende stappen zorgvuldig te doorlopen.

Kwallenbeet gevaarlijk?

In principe is een kwallenbeet niet gevaarlijk voor de mens. Tenzij je er allergisch voor bent.

Allergisch voor kwallen?

Mocht je allergisch zijn voor kwallen, dan is het aan te raden om voorbereid het water in te gaan. Zorg ervoor dat je precies weet waar je moet zijn nadat je een kwallenbeet hebt opgelopen. Zo weet je in ieder geval hoe je moet handelen.

Gestoken door een kwal

1. Raak niet in paniek, een kwallensteek is in de meeste gevallen niet ernstig

2. Spoel de huid af met zout zeewater of helemaal niet. Spoel de huid niet af met zoetwater.

3. Verwijder (met handschoenen of pincet) eventuele resten van tentakels.

4. Je kunt de huid insmeren met hetzelfde middel als je gebruikt na een insectenbeet. Dit zal het jeuken verminderen. Bekijk hier producten die hiervoor geschikt zijn.

5. Indien je een behoorlijke kwallenbeet hebt opgelopen en/of verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen etc. optreden, schakel direct medische hulp in. Het zou zo kunnen zijn dat je allergisch bent voor een kwallenbeet.

Medicijnen tegen kwallenbeten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 reacties