De oorkwal is de bekendste kwal die vaak aanspoelt langs de Nederlandse kustlijn. Je herkent deze kwal aan de roze-achtige ringen onder zijn ‘hoedje’. Deze vier ringen spelen een rol bij de voortplanting van de oorkwal. Het voedsel van de oorkwal bestaat voornamelijk uit kleine visjes en kreeftachtige organismen die per ongeluk tegen de tentakels aanzwemmen. Deze tentakels zijn bedekt met giftige netelcellen, die worden gebruikt om de prooi te verlammen voordat ze worden opgegeten.
Hoewel de oorkwal met zijn tentakels ook mensen kan steken, zijn de netelcellen niet sterk genoeg om door de menselijke huid heen te dringen. Hierdoor is het veilig om in de buurt van de oorkwal te zwemmen.
Oorkwal uitgelegd
De oorkwal (Aurelia aurita) is een transparante kwal die tot ongeveer 25-40 cm in diameter kan groeien. Naast de roze-achtige ringen, die eigenlijk geslachtsorganen zijn, heeft de oorkwal een zachte, gelatineachtige structuur. De ringen kunnen variëren van lichtroze tot paars, afhankelijk van het individu en de omgeving.
Wat eet de Oorkwal?
De oorkwal voedt zich voornamelijk met plankton, kleine visjes en kreeftachtigen. De tentakels zijn uitgerust met netelcellen, die een toxine afgeven om de prooi te verlammen. De verlamde prooi wordt vervolgens naar de mondopening gebracht, die zich aan de onderkant van de kwal bevindt. Het voedsel wordt in de gastrovasculaire holte verteerd.
Ecologische rol
Oorkwallen spelen een belangrijke rol in het mariene ecosysteem. Ze helpen bij het reguleren van de populaties van kleine visjes en plankton en dienen als voedsel voor verschillende roofdieren, waaronder sommige soorten zeeschildpadden en vissen. Bovendien kunnen massale bloei van oorkwallen indicatoren zijn van veranderingen in de gezondheid van het mariene milieu, zoals overbevissing of klimaatverandering.
18 reacties
Gisteren in het Grevelingenmeer bij Scharendijke waren zodanig veel oorkwallen dat je ze niet kunt ontwijken als je daar gaat zwemmen. Ze voelen eigenlijk wel lekker zacht en glad aan als je over de schrik heen bent. (Een paar kinderen hadden mij daarbij geholpen! )
Ik heb op het veerse meer duizenden oorkwallen gezien toen ik aan het suppen was en toen ik aan het zeilen was
Bedankt voor de waarschuwing!
Zie http://www.gimaris.com/nl-nl/Publicaties/Persbericht
In de zomer / late zomer zijn vooral Pacifische oorkwallen (Aurelia coerulea) algemeen in het Veerse Meer. In het voorjaar is het onze inheemse oorkwal Aurelia aurita
Ik vaar nu op het veerse meer en ik heb ze gezien
Klopt het dat deze kwal nú: zomer 2022 in de Nederlandse kust zit?? Ik zag 3 weken geleden al ieee kwallen. Zijn dat deze??
ik vond een kwal van wel 10 meter en heeft me gestoken
Kan ik ze eten
ja ,je moet ze op[ de bakplaat bakken wel insmeren met olijfolie.
Leven kwallen als ze op t strand liggen?
Nee alle kwallen die leven hebben hun tentakels nog hebben ze dat niet dan zijn ze mors dood
Vroeg ik me ook af: leven kwallen die op het strand liggen? Want dít is geen antwoord..
“Als hij (oorkwal) zich daarvoor geroepen voelt.” Mooi gezegd.
Ben gestoken vandaag door een kwal bij kijkduin , niet fijn!
dat is niet zo fijn
Dit is erg handig! Goed en handig!
At last! Something clear I can unsrdetand. Thanks!