Hoe komen er zoveel kwallen op de stranden?

De grote hamvraag voor veel strandgangers is vaak ‘hoe komen er zoveel kwallen op het strand’? De laatste tijd zie je dat er steeds vaker kwallen aanspoelen langs de Nederlandse stranden. Helaas vormen de kwallen een probleem voor strandgangers aangezien sommige kwalsoorten pijnlijk kunnen steken.

Zo spoelen de kwallen aan

Kwallen vind je overal in de oceanen en zeeën. Het liefst leven de neteldieren zo ver mogelijk van de kunst vandaan. Maar toch gebeurt het dat de beestjes geregeld aanspoelen. Dat heeft te maken met de windrichting. Kwallen kunnen zichzelf niet voortbewegen maar zijn afhankelijk van de zeestroming, die bepaald wordt door de wind en het weer.  Bij aflandige wind (in Nederland vaak oostenwind), ontstaat een tegendraadse onderstroming in de zee. Juist die stroming neemt kwallen met zich mee die dicht rond kunstlijst dobberen.

kwallen aflandige wind oostenwind

Onderstroom die ontstaat bij aflandige wind

Een kwal die aanspoelt, droogt binnen enkele uren uit en zal overlijden. Echter blijven de netelcellen nog een tijdje actief, waardoor je -zelfs als de kwal dood is- nog steeds een kwallenbeet kunt oplopen.

Steeds groter wordende kwallenpopulatie

De oorzaak van de alsmaar groeiende kwallenpopulatie is aan verschillende factoren te wijten.

Klimaatverandering

Het (versterkte) broeikaseffect en de klimaatverandering heeft indirect effect op de kwallenpopulatie. Doordat de zeeën en oceanen langzaam opwarmen, kan plankton, het voedsel van de kwal, makkelijker groeien. Goed nieuws voor de kwallen dus!

Overbevissing

Door overbevissing worden roofvissen zoals tonijn, haring en zalm uit de zee gevangen. Deze roofvissen zien de kwal als prooi en houden de kwallenpopulatie in stand. Maar doordat het aandeel roofvissen in de cyclus steeds kleiner wordt, verdwijnt de natuurlijke vijand van de kwal en kan de kwal zich moeiteloos blijven voortplanten.

Zolang er veel gevist wordt op de zeeën en oceanen hoeven we niet te verwachten dat het kwallenprobleem zichzelf oplost. De kwallenpopulatie zal alleen door een grotere aanwezigheid van roofvissen weer kunnen inkrimpen.

Deze twee factoren zorgen ervoor dat de leefomstandigheden van de kwal in de loop van de jaren steeds gunstiger worden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties