Hoe komen er zoveel kwallen op de stranden?

‘Hoe komen er zoveel kwallen op het strand’? Dat is een vraag die Kwallenradar regelmatig krijgt. De laatste tijd zie je steeds vaker kwallen aanspoelen langs de Nederlandse kust. Helaas verpesten kwallen de zwempret van strandgangers, want een kwallenbeet kan pijnlijk zijn en is snel opgelopen.

Zo spoelen de kwallen aan

Kwallen vind je overal in oceanen en zeeën. Het liefst leven de neteldieren zo ver mogelijk van de kunst vandaan. Toch gebeurt het geregeld dat de blauwe glibberige beestjes aanspoelen. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de windrichting. Kwallen zijn niet in staat zichzelf te kunnen voortbewegen en zijn afhankelijk van de zeestroming, die bepaald wordt door de wind en weer. Bij aflandige wind (in Nederland over het algemeen oostenwind), ontstaat een tegendraadse onderstroming in de zee. Die stroming neemt kwallen met zich mee.

kwallen aflandige wind oostenwindOnderstroom die ontstaat bij aflandige wind

Een kwal die aanspoelt, droogt binnen enkele uren uit en zal overlijden. Echter blijven de netelcellen nog een tijdje actief, waardoor je -zelfs als de kwal dood is- nog steeds een kwallenbeet kunt oplopen.

Steeds groter wordende kwallen populatie

De oorzaak van de alsmaar groeiende populatie is aan verschillende factoren te wijten.

Klimaatverandering

Het (versterkte) broeikaseffect en daardoor de klimaatverandering heeft (in)direct effect op de kwallen populatie. Doordat de zeeën en oceanen langzaam opwarmen, kunnen de diertjes zich makkelijker en op grotere schaal ontwikkelen. Ook kan plankton, het voedsel van de kwal, makkelijker groeien. Goed nieuws voor de kwallen dus!

Overbevissing

Door overbevissing worden roofvissen zoals tonijn, haring en zalm uit de zee gevangen. Deze roofvissen gelden voor de kwal als prooi en houden de populatie in stand. Echter het aandeel roofvissen wordt steeds kleiner in de cyclus, hierdoor verdwijnt de natuurlijke vijand en kan de kwal zich moeiteloos blijven voortplanten. De populatie zal enkel door een grotere aanwezigheid van roofvissen weer kunnen inkrimpen.

Deze twee factoren zorgen ervoor dat de leefomstandigheden van de kwal in de loop van de jaren steeds gunstiger worden.

23 reacties

  • Gerard zegt:

    Miljardenindustrie is juist. Omzetbelasting @ 21%, katsjing!

  • Julia zegt:

    Begrijp ik goed dat in Nederland alleen de kompaskwal en de (zeldzame) kruiskwal gevaarlijk zijn?

  • Tuur zegt:

    Weer is de mens ‘slachtoffer’ van zijn eigen destructieve gedrag tov de natuur, en dan maar zaniken.
    Ik hoop dat elke hengelaar die tot aan zijn knieën in stervend kwallen staat eens goed nadenkt.
    Maar wat maakt een visje minder uit he.
    Stop met vis eten of stop met zagen over kwallen. Je werkt je eigen probleem in de hand.

    • Peter zegt:

      Hmm, ik denk dat de stijging van de zeewatertemperatuur van (veel) grotere invloed op de kwallenpopulatie is dan die paar hengelaars…..

      • Iris zegt:

        Paar?
        Overal waar de mens zich mee bemoeit, komt in het geding.
        De eco cultuur blijft echt wel bestaan als er geen mens zou zijn.
        Trouwens… Ik ga al 30 jaar op vakantie aan zee, en sinds die tijd spoelen er veel kwallen aan, alleen nu wordt het uitvergroot. Zal wel iets met het doorduwen van een doel te maken hebben…

    • Remy Zandbergen zegt:

      Arrogant, om te veronderstellen dat de mens invloed heeft op het klimaat. Wat we wel kunnen, is problemen verzinnen om er bakken veel geld mee te verdienen. Bv het stikstofbeleid, 80% van zuurstof bestaat uit stikstof. Bomenkap, vroeger werd je als kind bang gemaakt dat er steeds minder zuurstof zal zijn door de bomenkap. Helaas, 90% van al onze zuurstof komt uit de oceanen van plankton en algae. CO2, inmiddels een miljardenindustrie om het tegen te gaan. Co2 is echter de bron van leven. Overbevolking? Mensen verdiep je hierin en reken het maar eens uit. We zijn met zo weinig dat het lachwekkend is. Kortom, moeder aarde heeft niet eens in de gaten dat wij er zijn, wij maken in het ergste geval alleen de mensheid kapot. De natuur? Die is zoveel sterker en heeft zoveel veerkracht. Dus schei uit met jullie onzin.

      • Martin zegt:

        Ach, je (ik ga wappies niet eens meer ‘u’ noemen) bent weer zo’n arrogante wappie die het beter denkt te weten dan de wetenschappers die er jaren hard voor gestudeerd hebben.
        Remy en de vele andere wappies zijn nog dommer dan iemand met het syndroom van Down.

        Wat jij veronderstelt in je BS verhaaltje slaat helemaal nergens op, nul komma nul onderbouwing. Je weet zelf dat je onzin uitkraamt, anders ben je echt ontzettend of nog beter; beschamend dom dat je die onzin wat je schrijft gelooft!

      • Gevan zegt:

        Met zo weinig? Op welk eiland leef jij??

      • Klamme buurman zegt:

        Beste Remy Zandbergen. Ik bewonder je waardering voor moeder natuur, ook ik voel me soms klein als ik kijk naar hoe lang deze aardkluit al rond zweeft, en wat voor mooie dingen er allemaal op zijn. De wereld heeft zo veel wendingen door gemaakt, maar toch weet het leven zijn weg te vinden. Wel doet het me denken aan de tijd toen ik met mijn vrouw op de spaanse costa was, we liepen eindeloos over het strand, hand in hand en nog hartstikke verliefd, de wereld en die prachtige oceaan aan onze voeten. Remy, daar heb ik een belangrijke les geleerd. Ik en mijn vrouw hebben het advies van een beach boy in de wind geslagen, en zijn zonder bescherming met onze voeten door het water gelopen. Het noodlot sloeg daar toe, een kwal heeft haar gestoken en vervolgens van het leven beroofd. Vanaf dat moment moest ik er alleen tegen aan. Moeder natuur is onvergefelijk, ze geeft niet om ons, maar dat betekent niet dat wij niet om haar moeten geven Remy. Ik was jong en dacht dat ik alles wist, maar soms moet je het over laten aan de experts. Nu loop ik over het strand, denk ik aan mijn vrouw en draag ik waterschoentjes. Ik mis haar.

  • D.Deckers zegt:

    gister langs strand in zoutelande gewandeld, er lagen ontzettend veel kleine kwalletjes op strand.Hoe kan dit ?

  • Carine Philipse zegt:

    Met aflandige wind, dus wind vanaf land, zijn er vaak kwallen, doordat er dan een onderstroom is, waardoor ze op onze kust afdrijven. Aflandige wind is vooral Oostenwind.
    Hoe komt het, dat er ook bij Noordenwind zo vaak kwallen zijn?

  • MLC zegt:

    Domburg . Vanmorgen 16/7 hele strand vol blauwe en een enkele witte kwal . Heel veel kleintjes .
    Situatie was dus anders dan er staat aangegeven

  • Henk zegt:

    Wat een goed idee om op basis van slimme algoritmen de kwallenverwachting te publiceren. Zou het ook mogelijk zijn, om dit enkele dagen vooruit te doen? Nu staat alleen de kwallen”verwachting” van vandaag op de site. Is dus eigenlijk een kwallen”actualiteit”…

  • Agnes de Wit zegt:

    “Deze roofvissen gelden voor de kwal als prooi” is mijn inziens onjuist.
    Het moet zijn: “Voor deze roofvissen geldt de kwal als prooi”

  • Christ van Lint zegt:

    Kan iemand mij vertellen wat er met de kwallen die op het strand liggen gebeurd bij vloed ? worden die opgenomen in de zee en leven ze dan weer gewoon door? of zijn ze inmiddels dood?

    • Tobias besselaar zegt:

      De kwallen zijn vaak overleden als ze aanspoelen door middel van de stroming! Ze drogen uit en vergaan op het strand.

  • ymke d'haese zegt:

    Ja ik ben aan zee en heb al 890 kwallen op strandt tegengekomen ps bijna geprikt mijn zusje wou het pakken maar toen kwam mijn papa en zei dat dat nog kan. Steken hoe komt dat dan

  • james bond zegt:

    so boring black piet moet blijven this site is not happy but verry nice en leerzaam

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar