Hoe komen er zoveel kwallen op de stranden?

De grote hamvraag voor strandgangers is ‘hoe komen er zoveel kwallen op het strand’? De laatste tijd zie je steeds meer kwallen aanspoelen langs de Nederlandse kust. Helaas verpesten kwallen de zwempret van strandgangers, want een kwallenbeet
kan akelig pijnlijk zijn en is snel opgelopen.

Zo spoelen de kwallen aan

Kwallen vind je overal in oceanen en zeeën. Het liefst leven de neteldieren zo ver mogelijk van de kunst vandaan. Toch gebeurt het geregeld dat de blauwe glibberige beestjes aanspoelen. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de windrichting. Kwallen zijn niet in staat zichzelf te kunnen voortbewegen maar zijn afhankelijk van de zeestroming, die bepaald wordt door de wind en het weer. Bij aflandige wind (in Nederland oostenwind), ontstaat een tegendraadse onderstroming in de zee. Die stroming neemt kwallen met zich mee die dicht rond kunstlijst ronddobberen.

kwallen aflandige wind oostenwind

Een kwal die aanspoelt, droogt binnen enkele uren uit en zal overlijden. Echter blijven de netelcellen nog een tijdje actief, waardoor je -zelfs als de kwal dood is- nog steeds een kwallenbeet kunt oplopen.

Steeds groter wordende kwallenpopulatie

De oorzaak van de alsmaar groeiende kwallenpopulatie is aan verschillende factoren te wijten.

Klimaatverandering

Het (versterkte) broeikaseffect en daardoor de klimaatverandering heeft (in)direct effect op de kwallenpopulatie. Doordat de zeeën en oceanen langzaam opwarmen, kunnen kwallen zich sneller en op grotere schaal ontwikkelen. Daarnaast kan plankton, het voedsel van de kwal, sneller groeien. Goed nieuws voor de kwallen dus!

Overbevissing

Door overbevissing worden roofvissen zoals tonijn, haring en zalm uit de zee gevangen. Deze roofvissen gelden voor de kwal als prooi en houden de kwallenpopulatie in stand. Echter het aandeel roofvissen wordt steeds kleiner in de cyclus, hierdoor verdwijnt de natuurlijke vijand en kan de kwal zich moeiteloos blijven voortplanten. De kwallenpopulatie zal enkel door een grotere aanwezigheid van roofvissen weer kunnen inkrimpen.

Deze twee factoren zorgen ervoor dat de leefomstandigheden van de kwal in de loop van de jaren steeds gunstiger worden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties