De kompaskwal is een prachtige kwallensoort die je kunt tegenkomen in onder andere de kustwateren van de Noordzee en Nederland. Met zijn unieke uiterlijk en interessante gedrag trekt de kompaskwal de aandacht van zowel wetenschappers als natuurliefhebbers.
Zo herken je de kompaskwal
Wat de kompaskwal bijzonder maakt, is zijn opvallende uiterlijk. De kwal heeft een klokvormige schijf die een diameter van 30 tot 40 centimeter kan bereiken. De schijf is doorschijnend en heeft een crème- of geelachtige kleur, met 16 donkerbruine V-vormige strepen die naar het midden wijzen. Deze strepen lijken op de punten van een kompas, wat de kwal zijn naam heeft gegeven.
Onder de schijf hangen lange, dunne tentakels en vier mondarmen, die soms wel een meter lang kunnen worden. Deze tentakels bevatten netelcellen, die de kwal gebruikt om prooien te vangen en te verlammen. Hoewel de steek van een kompaskwal pijnlijk kan zijn, is hij meestal niet gevaarlijk voor mensen.
Het voedsel van de kwal
De kompaskwal leeft voornamelijk van plankton, kleine visjes en andere kleine zeedieren. Met zijn tentakels vangt hij zijn prooi en brengt deze naar zijn mond. Hij beweegt zich voort door zijn schijf ritmisch samen te trekken en weer te ontspannen, wat een sierlijk en bijna hypnotiserend beeld oplevert.
Deze kwallen komen vaak voor in grote groepen, vooral in de zomermaanden wanneer het water warmer is. Dit is ook de periode waarin ze zich voortplanten. De larven van de kompaskwal ontwikkelen zich tot poliepen die zich vasthechten aan harde oppervlakken zoals rotsen of schelpen. Na verloop van tijd transformeren deze poliepen in kleine medusen die uitgroeien tot volwassen kwallen.
Pas op voor de kompaskwal
Een ontmoeting met deze kwal tijdens het zwemmen in de zee is geen aangename kennismaking. De netelcellen bevat sterk gif, waardoor een aanraking kan resulteren in een pijnlijke kwallenbeet.
Al met al is de kompaskwal een schitterend voorbeeld van de wonderen die de oceaan herbergt. Met zijn unieke uiterlijk en belangrijke ecologische rol verdient hij zowel onze bewondering als ons respect.
40 reacties
Vandaag gezien bij Noordwijk aan zee. Ik zag geen tentakels.. liggen die er dan onder?
ben jij Jamila de beroemde youtuber [ik ben fan van jou]
als je echt zo’n grote fan bent weet je dat je haar naam met de D schrijft: Djamilla
Als je echt zo goed het weet dan moet je ook weten dat een zin begint met een hoofdletter en eindigt met een punt. Credits naar mijn mentor. 😀
Nee dat is Djamilla
Je bent dik
Ik ben deze zomer al 2 keer gestoken door deze kwal /: 1 vrij grote kwal en een kleine ongeveer zo groot als mijn vuist heel irritant en de pijn valt wel mee na een kwartier voel je het niet meer. Maar als nog wel even schrikken haha.
in marokko is mijn neef en mijn broer gestoken door een kleine kal
ik wist niet wat e was gebeurdmet hun en toen zij ze de hele verhaal en toen deed dat zo pijn bij hun ze gingen water op doen het werkte niet ze gingen zand op die vond doen dat werkte een beetje
alvast 3’5 meter
ik heb die kwal geziem met lang tentakels ongeveer 3’5 echt zo echt zo eng
Echt een megakwal gevonden hier, bij monster. Zoon en vrouw zijn plots overleden omdat zij gewurgd en vergiftigd zijn. Wat moet ik nu?
Zeker kwallen pudding eten in mijn eentje?
In Zeeland, renesse zag ik ook een aantal van deze. Ik ben alleen even in zee gaan zitten zodat ik goed kon checken op kwallen. Ben net op tijd weggeschoten voor deze kwal.
Vandaag in IJmuiden aan zee ook een grote kompaskwal gezien met heel lange tentakels, wat een mooi dier, trudie
Ben deze kwal tijdens het zwemmen in Scheveningen tegen gekomen ben net op tijd weg gedoken..
Ijmuiden, ik heb vandaag de 26e juni in IJmuiden aan zee ook een kompasnaald gezien met heel lange tentakels. Wat een mooi dier. Trudie
Heb jij geluk gehad! Je zag hem. Die had gekortwiekte tentakels dus. (Normaal 5 meter)
dat transformeren vind ik heel cool.
cool, heel cool
Vandaag op Texel in grote getale kompas kwallen gezien. Kleine en grote exemplaren.
Vandaag meerdere gevonden langs het strand tussen Ballum en Nes op Ameland
Vanmiddag twee jonge (alsnog >vuistgrootte) kompaskwalletjes gezien aan het eilandje Ossehoek in de Grevelingenmeer ter Zeeland.
Ben deze kwal tegen gekomen tijdens het zwemmen in Scheveningen ben net op tijd weg gedoken..
Ik ben vandaag gestoken door deze kwal op scheveningen.Het prikt heel erg maar na enkele uren heb je er niet veel last meer van.
Ik ben vorige zomer op kwallenjacht gegaan en heb alle kwallen die ik vond opgepakt met handschoenen en op het strand begraven. Hopelijk gaan ze dan dood!!
Vind je dat normaal om te doen?
Slaat echt nergens op, heb respect voor de natuur !! Jij wilt in de leefomgeving van de kwal komen!!
Kwallen die in de branding drijven, spoelen volgens mij allemaal aan en sterven op het strand. Niks mis mee om ze er alvast uit te halen en zo te voorkomen dat jou of anderen steken.
Wij hebben het vandaag ook gedaan met parelkwallen in de Middellandse Zee, die steken zo lelijk.
Ben je lang bezig
Ze probeerd gewoon anderen te helpen. Misschien zou zonder haar hulp wel iemand zijn gestoken? En het is nog maar een kind. Wedden dat anderen het ook doen?
Gister en vandaag kompaskwallen gevonden bij nieuwvliet
Langs de kust vN Kijkduin Strandafslag 6 bij Kijkdun rich ting deltaplein winkelcentrum langs de vloedlijn en in de zee veel kompaskwallen en blauwe kwallen groot en klein gezien.
Ja vandaag in renesse aan t strand wel 10 van deze kwallwn gezien.
Ik heb van de week weer kwallen pudding gemaakt.. heerlijk en super gezond. Gewoon de tentakels er af snijden.de rest in de blender gooien.. een beetje citroen sap en zwarte peper en paprika poeder erbij…en smullen maar.
Nou eet smakelijk. Iiuewww
@Mario Kart Wii,
Ik vermoed van wel ja.
Een foto maken vind deze kwal echt niet leuk probeer voortaan een andere kwal op de foto te zetten.
Veel beterschap de ergste symptonen komen nog.
Ik vond op het strand een kompaskwal en pakte hem op. Toen maakte ik er een foto van. Ga ik nu dood?
Dan heb je nog precies een jaar te leven.
(Nu nog 20 dagen).
Nee natuurlijk niet! Alleen de tentakels van de kwal zijn giftig. Voor de rest zijn ze ongevaarlijk en als ze dood zijn zijn er wel mensen die niewsgierig zijn en pakken een kwal op. Als ze nog maar net zijn aangespoeld zijn ze misschien al dood maar dat zegt niet dat ze geen gif meer hebben. Pak daarom dus nooit zomaar een kwal op.
Deze kwal komt erg veel voor in de Noordzee. Ik zie ze regelmatig aanspoelen hier in Scheveningen
ik was aan het zwemmen. en toen op eens zag ik een kwal .in Marokko een paarse en een witte kwal .mijn oom in Marokko pakte een plasticzakje en pakte de kwal.