Het kwallenseizoen is weer begonnen

Veel mensen zoeken het strand op vanwege de aangename temperaturen en stuiten dan op een zee vol kwallen. Het kwallenseizoen is namelijk weer losgebarsten. De afgelopen dagen worden veel meldingen gemaakt van kwallen langs de Nederlandse en Belgische stranden. Ook vanwege de oostenwind is het vaak raak.

Milde winter

Het was een behoorlijk milde winter, waardoor de kwallenpopulatie -die normaal gesproken in de winter krimpt- nu kon overleven. Bestaande kwallen kunnen groter worden en de populatie kan toenemen. Vanzelfsprekend is de de overlast van kwallen ook groter.

Oorkwal en kompaskwal

Momenteel zul je de oorkwal in grote getale zien aanspoelen. Deze kwal, te herkennen aan de vier roze cirkels op de helm, is ongevaarlijk en steekt niet. Wanneer de temperatuur van het water verder toeneemt, is de kans op de kompaskwal groter. Deze agressieve kwal kan lelijk steken, kijk hiervoor uit. De kompaskwal is te herkennen aan bruine v-vormige strepen op de helm.

Strandplezier

Laat je strandplezier niet bederven door de aanwezigheid van kwallen. Kijk wel uit in het water en houd de kwallenradar in de gaten om de juiste stranddag uit te zoeken.

4 reacties

 • Stephanie zegt:

  Op 1 november super veel blauwe kwallen in westende aan het strand

 • Saskia zegt:

  Vanavond wilde ik een stukje gaan zwemmen bij Scheveningen, maar langs de waterlijn lagen kwallen aaneengesloten en echt heel erg veel in zee, zowel kleintjes als grote kwallen.

 • kim zegt:

  vandaag veel kompaskwallen gezien in de branding bij Zoutelande. Toch maar het water uit gegaan, lees nu dat ze toch lelijk kunnen steken.

 • Anoeska zegt:

  Bij zoutelande op dit moment veel blauwe kwallen. Je moet voorzichtig zijn op de stranden. Op sommige plekken zelfs 10 per 3 m².

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar