In het Zeeuwse Veerse Meer zijn kwallen op dit moment onvermijdbaar. Momenteel dobberen velen duizenden oorkwallen rond in het brakke water. Hoewel de stekels van een oorkwal niet door de menselijke huid heen kunnen steken, is het toch niet lekker om te zwemmen.
Een combinatie van een milde winter en geen natuurlijke vijand lijken de grootste oorzaak te zijn voor dit alsmaar groter wordende probleem. De kwallen populatie kan door deze omstandigheden in korte tijd snel toenemen, zeker als de temperatuur van het water ook toeneemt in dit jaargetij.
Kruiskwallen
Kwallen in het Veerse Meer komen vaker voor. De afgelopen tijd werd met enige regelmaat ook de Japanse kruiskwallen waargenomen. In tegenstelling tot de oorkwal kunnen deze kwallen wel zorgen voor een kwallenbeet.
9 reacties
Wij zwommen er dit weekend gezellig tussen, en geen problemen ondervonden. Beestjes prikken niet, zelfs niet als je ze op je hand pakt. Het is trouwens heel mooi om ze te bekijken met een duikbril. Niet neuten dus. Leef en laat leven
Vorig jaar gezwommen in het Veerse meer. Aan het “afgesloten” zwemgedeelte ben ik gestoken door naar alle waarschijnlijkheid in de kuit door een Japanse Kruiskwal in mijn onderbeen. Rond 18.00 uur.
Om 19.00 uur op restaurant begon er een ondraaglijke pijn in mijn onderbeen. Omstreeks 03.00 uur s’nachts ben ik naar de spoedopname ziekenhuis gereden met spasmes in beide benen, kortademigheid en ongelooflike pijn op m’n middenrif. Spoedarts van dienst lachte mijn verhaal van reactie op kwallenbeet weg met argument dat er geen ‘gevaarlijke kwallen’ in Nederland/België voorkomen. Zelfs bij het anti-gifcentrum wisten ze geen raad. Mijn eigen huisarts (die duiker is) heeft mij onmiddellijk cortisone pillen voorgeschreven. Een week thuis moeten revalideren en pijn die bijna maand is blijven duren.
Ik zag daar vrolijk kinderen pootje baden / zwemmen. Opgepast met die krengen in de buurt.
Ik ben het er mee eens
Miljoenen zoetwaterkwallen, geen duizenden!
Miljoenen zoetwaterkwallen, geen duizenden!
Heel wat kruiskwallen aan de oever van het Veerse Meer in Kortgene.
Ik durf er niet meer te zwemmen.
Vorige jaren waren die ook massaal te zien, voornamelijk waar er veel algen en wier is.
Vandaag ook een grote blauwe zeepaddenstoel gespot.
Ik was op 7 augustus in Veere, staande op het Beatrix-bruggetje kwamen er inderdaad wel heel veel kwalletjes onderdoor. Verderop op het Veerse meer zelf geen kwalletjes meer gezien. Er sprongen mensen van de houten pierpalen, daar waar de boten vanuit Veere het meer op gaan, blijkbaar zijn ze daar niet of minder. Het was die dag erg warm met flink wat zon.
Goedemorgen,sluit me bij de vorige schrijfster aan. Het zijn er heel erg veel. Vreemd genoeg de meeste in de omgeving van Veere, in de omgeving van Wolphaartsdijk substantieel minder. Met de krabben is het andersom gek genoeg?? Zouden de kwallen de krabben weg jagen?
Goedemorgen, het zijn geen duizenden kwallen, maar miljoenen kwallen. Het is echt 1 grote bak kwallensoep. Je kunt er gewoon niet meer in zwemmen.
Wat kan hier aan gedaan worden. Nu met dit warme weer wil je lekker zwemmen, maar dat gaat gewoon niet. De kwallen doen niets, maar het is niet fijn om tussen al dat geglibber te zwemmen.
Het zou heel fijn zijn dat men hier iets aan kan doen.
Bij voorbaat hartelijk dank.