Voortplanting van de kwal

Kwallen hebben een fascinerende en veelzijdige voortplantingscyclus die verschillende stadia en vormen omvat. Hieronder staan de verschillende stadia omschreven.

Tijdens de voortplanting produceren volwassen kwallen (medusen) geslachtscellen. Mannetjes kwallen stoten sperma uit in het water, dat vervolgens door vrouwtjeskwallen wordt opgenomen om de eicellen te bevruchten. Bij sommige soorten gebeurt de bevruchting intern, terwijl bij andere soorten de bevruchting extern plaatsvindt in het omringende water.

Larvale fase

Na de bevruchting ontwikkelen de bevruchte eicellen zich tot planula-larven. Deze microscopisch kleine, vrij zwemmende larven zweven rond in de waterkolom voordat ze zich hechten aan een hard oppervlak, zoals een rots of een schelp. Op dit punt begint de planula aan de volgende fase van zijn leven.

Poliep fase

Eenmaal gehecht aan een oppervlak transformeert de planula-larve in een poliep. Poliepen zijn cilindervormige organismen die zich vaak in kolonies bevinden. In deze fase kunnen kwallen zich aseksueel voortplanten door middel van knopvorming, waarbij nieuwe poliepen zich ontwikkelen vanuit de bestaande poliep.

Strobilatie

In de poliep fase kunnen kwallen zich ook voortplanten via een proces genaamd strobilatie. Tijdens strobilatie segmenteren poliepen zich in schijfachtige structuren die bekend staan als ephyrae. Deze ephyrae worden uiteindelijk losgelaten en ontwikkelen zich tot jonge medusen, die zich verder ontwikkelen tot volwassen kwallen.

Meduse

De volwassen medusen zijn de typische kwallen die we vaak in zeeën en oceanen zien drijven. Deze fase is de geslachtsrijpe fase waarin kwallen zich opnieuw seksueel kunnen voortplanten, waarmee de cyclus opnieuw begint.

De levenscyclus van de kwal in beeld

 

Voortplanting van de kwal

Het vrouwtje spuit haar eicellen de zee in en vervolgens doet het mannetje hetzelfde met zijn sperma (A). Nadat de eicel en het mannelijk zaad gekruist zijn (B),  klemt het bevruchte eitje zich aan een rots of op de zeebodem (C).

Hieruit ontstaat een poliep, wat lijkt op een plantje. Na tijdje, als de temperatuur van het zeewater is toegenomen (voorjaar), zal het poliep uitgroeien tot een soort ‘boompje’ (D) met verschillende ‘sliertjes’. Wanneer een poliep vervolgens rijp is, ontstaan er meerdere kwallen (E). Na verloop van tijd groeien de kwallen uit tot volwaardige kwal.

14 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar