Spaanse badplaatsen geteisterd door kwallen

Ook in Spanje zijn de kwallen weer in grote getale aangespoeld langs de stranden. Met name de stranden rond Alicante zijn het zwaarst getroffen. Het gaat om enkele duizenden kwallen. Elk jaar zorgen kwallen voor het bederven van het zwemplezier en voor veel overlast.

Geen Portugees Oorlopsschip

Gelukkig is het gevreesde en gevaarlijke Portugees Oorlogsschip niet waargenomen. De laatste jaren duikt deze kwal ook steeds vaker op in de wateren van de Middellandse zee.

Parelkwal

Vooralsnog gaat het voornamelijk om de parelkwal (Pelagia noctiluca en in het Spaans medusa luminescente). Deze, weliswaar prachtige kwal, kan gemeen steken. De kwal bestaat uit 8 tentakels en 8 lange draden die wel 3 meter lang kunnen worden. In Nederland komt deze kwal niet voor.

 

7 reacties

 • Balzak zegt:

  ik werd in mijn ballen gestoken door een parelkwal

 • Van Cauwenberghe Christine zegt:

  Ik ben het eens met Dhr Kortsmit: een steek van de parelkwal is heel pijnlijk en verraderlijk. Bij een snorkeltocht in Menorca werden we door het duikcentrum gedropt tussen de kwallen waarvan we dachten dat ze onschuldig waren. Ik had nog aangedrongen op een full wetsuit, maar snorkelaars kregen altijd een shortie. Een parelkwal bleef met de tentakels rond mijn vin en scheenbeen hangen. Een grote pijnlijke wonde op mijn achillespees… In het duikcentrum was er niets voorhanden – dan maar naar de apotheek. De hele avond zalfje aanbrengen, maar de pijn bleef. Aangezien ik elke dag ging zeilen werd de wonde telkens nat. Na een paar dagen begon de wonde terug helemaal bloedrood op te lichten en was er volgens een dokter misschien antibiotica nodig. Ik had nog wat zalf tegen insectebeten met cortizone en dat leek wel te helpen. Twee dagen laten waren we thuis en toen pas na 14 dagen begon de wonde eindelijk te genezen. Ik ga nooit nog zonder full wetsuit in het water en … enkel zalfjes met cortizone helpen. Er zijn nog steeds witte stippen zichtbaar op de achterkant van mijn been: een kwallenbeet lijkt op een 2de graads brandwonde.

 • Jan Kortsmit zegt:

  Ervaren zeezwemmer (ongeveer 200 km/jaar):
  Wie 1 keer door een Parelkwal is gestoken, gaat nooit meer zonder full wetsuit te water als deze kwallen rondzweven. De steek is zeer pijnlijk, je voelt de langzaam afnemende pijn nog 3 dagen en het litteken (soort brandwond) kun je 6 weken later nog zien.
  In de Noordzee zwem ik zonder wetsuit tussen de kwallen en wordt regelmatig gestraald. Dat is zo over.

  • Peter zegt:

   Overdreven kan ook wel weer.. de parelkwal kan zeker een pijnlijke steel geven maar deze pijn is ook zo weer voorbij eventjes azijn of zout water op doen en het is weg. De plek kan nog wel enkele dagen aanhouden. Ben zelf tientallen keren gestoken door deze parelkwal een keer zelfs door drie tegelijk. Het is voornamelijk vergelijkbaar met een pijnlijke brandnetel.

 • Loes Vechtmann zegt:

  prachtig om.te zien eb verraderlijk tegelijkertijd met 3 meter lange draden …..

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar