Parelkwal

De Parelkwal is de beroemdste kwal in de Middellandse zee. Dit type kwallen kan in grote getallen voor overlast zorgen aan de stranden in Italie, Frankrijk en Spanje. In de Noordzee zul je de Parelkwal niet aantreffen. Dit heeft te maken met het feit dat de zeewater dusdanig warm dient te zijn.

De Paralkwal heeft gemene en sterke giftige tentakels. Een steek kan leiden to behoorlijke pijn- en huidirritatie. Veel strandgangers worden in het Middellandse zee gebied worden hierdoor getroffen.

De Paralkwal heeft acht tentakels die tot wel drie meter ver kunnen komen. Zelf heeft de kwal een diameter van maximaal 10 centimeter. Het bijzondere van deze parelkwal is dat de kwal kan oplichten in het donker.

23 reacties

 • Flynn zegt:

  Ik ben nu op sardinië, vlakbij cagliari. ik ben gister op 4 plekken gestoken door de parelkwal, op mijn voet en enkel, bovenbeen en buik. de meeste plekken zijn vrij snel weggetrokken, maar de steek op mijn buik is een van de pijnlijkste dingen die ik ooit heb gevoeld. het voelt alsof iemand door en door mijn zij aan het neersteken is met een brandend mes. er zit een flinke bult en de huid is flink geïrriteerd. heeft iemand tips voor verzorging van de wond? ik weet dat het even kan duren totdat het weggaat, maar ik hou dit niet vol zolang.

  • Wietske zegt:

   Vanmiddag mijn dochter van 3 gestoken in Sant Antoni de Calogne. En kreeg water met natriumbicarbonaat. In de apotheek verteld dat ze gestoken is door een medusa. Kreeg zalf. Ze zegt dat het werkt. 1x aanbrengen voor het slapen

  • Aneta zegt:

   After Bite Xtra (3 a 4 x per dag)

  • Astrid zegt:

   Ben week geleden aan de Italiaanse Rivièra op de eerste vakantiedag gebeten door een parelkwal. Het was gelijk gezwollen rood met bulten. Een grote vlek in de knielingen Had toevallig Azaron bij me wat ik er gelijk op heb gesmeerd daardoor dempte de pijn en jeuk. Geen last daarna meer ervan tot aan vandaag had ik gesport en zwol de plek opnieuw op en jeukte het intens. Hoe kan dat na een week weer in eens opduiken? De plek is donkerder dan afgelopen week. Is sporten de tricker?

 • Indra Willems zegt:

  Ik ben 2 weken geleden gestoken door een parelkwal in de Egeïsche zee nabij Zakynthos . Heftige pijn die aanvoelde als n heet strijkijzer op mijn huid,. Mijn bovenarm is nog steeds zwaar geïrriteerd, en jeukt enorm, ziet eruit alsof ik in de derde graad verbrand ben. Men wordt aangemoedigd bij kleine excursies nabij ‘the Caves’ om in het water te gaan zwemmen maar volgens mij weten die organisaties maar al te goed dat er dagelijks toeristen slachtoffer zijn van deze rotbeesten. Schandalig dat ze de toeristen hiervan niet verwittigen!

 • Ton zegt:

  Hier nu in Calpe en 5 dagen geleden een behoorlijk knauw gehad van de parelkwal.
  Het is echt een open wond geworden, je kan zeggen dat het 2e graads brandwonden zijn.
  De steek voelt alsof je een elektrische schok krijgt, of een flinke bijt.
  Ook bij mij in de oksel, heeft dat mischien te maken met deodorant en/of oksel geur?

 • Hans zegt:

  Het klinkt allemaal bekend. Ik had gesnorkeld bij mallorca, ging staan en liep langzaam uit het water. Blijkbaar zat er een parelkwal net voor mijn borst en de tentakels gingen onder mijn linker arm door. Inderdaad het voelt alsof je wordt gebeten door een barracuda of zo. Maar ik zag niets, maakte een wegduw beweging en voelde een enrom brandende pijn. De strandwacht spoelde de wond af met iets wat het zou moeten neutraliseren. De hele dag had ik een zwelling en een branderig gevoel. Daarna zakte het af en heb er in de vakantie verder geen last van gehad. Wel een grote rode vlek. In Nederland begon het ontzettend te jeuken, de huis voelde ook onregelmatig aan. Ik vermoed dat er oude netelcellen in de huid vast zaten die irritieerden. Ik heb met ducttape geprobeerd ze eruit te trekken en daarna lopen krabben. toen was de jeuk weg, maar inderdaad ik heb nu ook een donkere vlek op de huid. Misschien een leuk idee om een een tatouage van te maken? Van een kwal lijkt me wel grappig. Souvenir zeg maar.

 • Den zegt:

  Ondanks de hulp van een zeer ervaren beachboy (68, met donkerbruin gelederdehuid, en grijze dreadlocks) op een strand van Corisca, nu 10 jaar geleden staan de littekens van mijn parelkwalletje nog steeds netjes op de binnenkant en achterkant van mijn boven arm. Een herinnering voor het leven. Wat ik nooit zal vergeten is, dat mijn beachboy zijn betaalpas trok en met forse kracht het door de kwal geraakte deel van mijn huid begon af te schrapen, zeer pijnlijk en ik had het zelf nooit met deze kracht kunnen uitoefenen. (Laat iemand dit dus doen) De vellen kwamen er letterlijk vanaf. Met deze methode moest voorkomen worden dat het gif dieper de huid in zou dringen. De pijn was binnen enkele uren weg, maar de wond gedroeg zich als een brandwond en duurde lang om te genezen. Ernstig verbranden aan een roodgloeiend stuk metaal is de pijn die je ervaart bij geaaid worden door een parelkwal. Bescherm je huid trek een surf-shirt of wetsuit aan en draag een duikbril.

 • Cheyenne zegt:

  meer info voor mijn project

  • Aj zegt:

   Vandaag in aanraking met de parelkwal, alsof ik een gloeiende pook tegen mijn borst kreeg. Mijn vrouw zag het gebeuren vlak voordat ik op het strand kwam tijdens het snorkelen: mijn reactie was zo heftig dat zij dacht dat ik gebeten werd door een vis(lees haai!).
   Een uur erge last gehad met een rode gestriemde huid, daarna steeds beter! Na een dag geen last meer!

   • IW zegt:

    Ik vermoed dat ik ook gestoken ben door een parelkwal (bij Sardinië). Het grappige is dat ik ook tegen mijn gezin zei dat het leek alsof ik in mijn arm werd gebeten door een haaitje (ze lachten mij hierom uit, dus ik ben blij om te lezen dat jij het ook zo hebt ervaren).
    De pijn en jeuk waren bij mij ook snel over.. maar bij terugkomst in Nederland is het toch weer gaan jeuken en zijn nog steeds donkere vlekken te zien op mijn arm.

    • Jorrir zegt:

     Ik heb vorige week in Italië precies hetzelfde ervaren. Na een dag was pijn en jeuk weg tot gister avond, een week later. Extreme jeuk opeens weer. Niet van kunnen slapen. Wat heb jij er toen aan kunnen doen?

    • Tula zegt:

     Hier dezelfde ervaring, helaas waren het er drie bij mij op verschillende plekken. Dit was in Griekse wateren. Ook bij mij ging het na een dag beter maar nu, 9 dagen verder, enorme jeuk en de plekken zijn zichtbaarder dan toen het gebeurde. Arts had het over een toxische reactie als je ermee in de volle zon gaat.

 • Justine de Ridder zegt:

  Op 24/09/21 ben ik ook tijdens het zwemmen in Sicilie (Cefalu) geraakt door een parelkwal. Althans dat denk ik want de pijn was erg heftig en duurde een hele dag.

 • unknown zegt:

  Wat zijn natuurlijke vijanden van de parelkwal en met welke eigenschappen beschermt het zich hiervoor?

  • Erika zegt:

   Hoi unknown,
   Ik ben persoonlijk best wel een natuurlijke vijand van de parelkwal. Wat een homo is dat joh.
   Groetjes,
   Erika

 • Tom van Wolde zegt:

  Ik ben 2018 in Zuid Frankrijk ook aangeraakt door een parelkwal over mijn hele been. Hoge koorts braken enz. In FR behandeld met antibiotica. Terug in NL via een specialist behandeld met Dexamethason pillen en Dermovate zalf. De allergische reactie via T-cellen kan in je hele lijf vervelende reacties veroorzaken. Nu nog (2020) komt de reactie om de drie maanden terug, een dik been met rode vlekken. Dus heel vervelend. Ik verdenk de T-cellen er van ook het kraakbeen van mijn knie aan te tasten. Ik ging mank lopen. Dat heeft zich nu een beetje hersteld. Als ik weer een dik been krijg, dan weet ik wat ik moet doen.Een huisarts weet in NL niet hoe zo’n beet te behandelen.

 • Yld zegt:

  Ook ik in Spanje gebeten
  En het is bij deze kwal normaal zulke heftige reacties. Ik heb ze ook.
  Heel vervelend.

 • Srd zegt:

  Hoi
  Ik ben op 24-04-2018 gestoken door deze parelkwal
  In calpe spanje

  Kenmerken symtonen
  Hevige pijn
  Jeuk
  Diaree
  Verward
  Shock
  Duizelig
  Misselijk braken
  Pijn op de borst
  Hartkloppingen
  Ze zeggen dat je met een scheermesje de gifnetels eraf moet scheren dat twee weken herhalen en koelzalf erop doen

  • Meisjeonbekend zegt:

   Als je dat hebt door deze kwal ben je waarschijnlijk allergisch voor kwallenbeten, want een normale kwallenbeet is gwn veel pijn hebben dat is het als je al die aandoeningen hebt ben je allergisch voor een kwallenbeet.

  • Jan Kortsmit zegt:

   Wie door een Parelkwal is gestoken, zal dat niet snel vergeten. Twee jaar geleden gestoken in Tabarca, een eilandje voor de kust van Alicante. Hevige pijn de eerste 12 uur. De brandwonden (daar lijkt het op) waren na 14 dagen nog zichtbaar. Ik ben nu bijna een maand in Torreviega, zwem elke dag 1 tot 2 km en ben vandaag voor de tweede keer gestoken (voorhoofd en oksel). Weer heftige pijn maar na 3 uur was het bijna voorbij. Verder geen klachten. Misschien raak ik er aan gewend. Het vervelende is dat je in het water voor en naast je gaat kijken of er Parelkwallen zweven. Je zwemt niet meer onbekommerd. In Nederland zwem ik volop in zee en kom veelvuldig in aanraking met kwallen (oorkwal, kompaskwal, blauwe en witte haarkwal, zeepaddestoel en zeedruifje). Van een haarkwalsteek heb ik een paar minuten last als de steek in m’n gezicht is. Alle andere kwallen doen me niets bij honderden aanrakingen per seizoen. Alleen die rottige Parelkwal jaagt me schrik aan (en het water uit). Tip: zwem met zwembril aan de Spaanse costa’s.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar