De Leeuwenkwal: Een gigant van de zee
De leeuwenkwal, ook wel Nomura’s kwal genoemd, is een van de grootste kwallensoorten ter wereld. Met een diameter die wel 2,5 meter kan bereiken en tentakels die tot wel 35 meter lang kunnen worden, is deze kwal een indrukwekkend gezicht. Zijn naam dankt hij aan zijn manenachtige tentakels, die doen denken aan de manen van een leeuw.
Waar komt de leeuwenkwal voor?
Hoewel de leeuwenkwal een indrukwekkende verschijning is, is hij niet overal te vinden. Deze gigantische kwal komt voornamelijk voor in de noordelijke delen van de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. In recentere jaren zijn er echter steeds meer waarnemingen van leeuwenkwallen langs de kusten van Nieuw-Zeeland.
Is de leeuwenkwal gevaarlijk?
Hoewel de leeuwenkwal er angstaanjagend uitziet, is hij voor de meeste mensen niet direct gevaarlijk. De tentakels van de kwal bevatten wel gif, maar dit is niet sterk genoeg om mensen ernstig te verwonden. Toch kunnen steken van een leeuwenkwal wel erg pijnlijk zijn en in sommige gevallen leiden tot allergische reacties.
Het grootste gevaar van de leeuwenkwal zit hem vooral in de omvang. Een grote groep leeuwenkwallen kan namelijk een enorme hoeveelheid vis en plankton verorberen, waardoor de voedselketen in de oceanen verstoord raakt. Daarnaast kunnen grote hoeveelheden kwallen ook problemen veroorzaken voor de visserij en de toeristische sector.
Kortom, de leeuwenkwal is een fascinerend maar ook complex dier. Hoewel deze gigantische kwal niet direct gevaarlijk is voor mensen, kan hij wel een grote impact hebben op de mariene ecosystemen. Om de overlast van leeuwenkwallen te verminderen, is het belangrijk dat we meer onderzoek doen naar de oorzaken van de toename van de populatie en dat we samenwerken aan oplossingen.
18 reacties
Nee hoor, de australische zeewesp is het gevaarlijkst Kitten
echt eng ik ben blij dat ik er niet door gestoken ben:|
{ik was in de atlantiche zee}
ALs je zoiets tegenkomt kan je maar beter omhoog zwemmen. En weg rennen voordat je er achter komt dat hij kan lopen … ieeeek
Ligt eraan wat de gevolgen zijn . Volgens mij kan je tijdelijk verlamt raken . In de zee is dat je dood
De laatste tijd ben ik heel veel bezig geweest om recepten uit te proberen van diverse kwallen. Zowel koken, bakken, grillen en barbecuen uitgeprobeerd. Koken en grillen gaat het beste, er is ook een prima ziltige pudding van te maken. ( eerst koken, Gustard erbij en dan een poosje laten inwerken) Met slagroom en suiker krijg je een prachtig dessert. Voor geïnteresseerden heb ik diverse recepten beschikbaar. Wij eten het nu elke week. Het is tijd dat dat de kwal zijn bedenkelijke imago verliest en als voedselbron wordt gezien.
Fijn dat jij de kwal op de kaart probeert te zetten Tobias.
Ik vind dit helemaal niet fijn meneer oceans10, een van deze kwallen dessers heeft mijn vrouw erg ziek gemaakt toen we op vakantie waren op de spaanse costa. Een van de locale beach boys had ons mee uit eten genomen na dat we die avond verdwaald waren geraakt op het strand (hij heeft ons gered). Wij zijn wezen eten bij zijn neef, die vergelijkbare experiementejes als Tobias uitvoerde. In eerste instantie was het wel lekker, het zoet en het zout kwamen samen in een voortreffelijke culinaire ervaring, echter, toen de avond aanbrak, brak ook het gevaar aan. Mijn vrouw kon niet stoppen met kotsen. Ik mis haar.
Kan ik er onderzoek naar doen?
Nee
Je kan alles doen waar je je zelf toe zet Gerda. Dat zij mijn vrouw ook altijd tegen mij. Zeker die nacht, aan de spaanse costa, waar zij mij overtuigde om toch die bakkerij te beginnen. Ik mis haar.
Ik heb geen flauw benul hoe gevaarlijk die leeuwenkwal is maar ik zou dat beest liever niet tegenkomen!
ik heb deze kwal ooit een keer gezien maar hij is wel groot en die tentakels wil je niet horen of geloven ze waren meschien wel meer dan 40 meter lang
ik had een vraag want kun je dood gaan als z’n beest je steekt
denk het wel
100 % ga je dood die kwal is de gevaarlijkste van ze allemaal!
pas op !
Doe de volgende keer onderzoek naar kwallen Maria, de gevaarlijkste is de Australische zeewesp.
Parelkwal is gevaarlijker.
Ligt eraan wat de gevolgen zijn . Volgens mij kan je tijdelijk verlamt raken . In de zee is dat je dood