Drie strandgangers naar ziekenhuis door kruiskwal

Rondom het Zeeuwse Veerse Meer zijn drie personen gewond geraakt doordat ze gestoken zijn door een kruiskwal. Alle slachtoffers zijn overgebracht naar het ADRZ ziekenhuis in Goes.

Kruiskwallen worden slechts een paar centimeter groot, maar het gif uit de netelcellen kan gemeen steken. Mensen met een allergie kunnen hierdoor ernstige gezondheidsklachten oplopen.

De afgelopen weken ontdekte Rijkswaterstaat dat in het Veerse Meer duizenden van dit soort kwallen gesignaleerd zijn. Als reactie hierop heeft de gemeente Middelburg en Goes waarschuwingsborden laten plaatsen om zwemmers te adviseren uit het water te blijven. Zoals de naam al luidt, herken je de kruiskwal door een kruis op de bovenkant van het lichaam.

Rijkswaterstaat houdt de komende tijd de populatie nauwlettend in de gaten. Het is al langer bekend dat de kruiskwal voorkomt in de Zeeuwse wateren. Hoe het kan dat de populatie dit jaar zo groot is, is nog onduidelijk. Goed nieuws voor strandgangers ten noorden van Zeeland, de kruiskwal komt nauwelijks voor op andere Nederlandse stranden.

2 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar