De Amerikaanse ribkwal is een kwal die tegenwoordig ook in Nederlandse wateren wordt waargenomen. Voorheen kwam de kwal enkel voor in de westelijke wateren van de Atlantische Oceaan. Door de opwarming van het zeewater komt de kwal vandaag de dag ook voor in de Noordzee.
De kwal bestaat uit acht ribben waarvan vier korte en vier lang en heeft de vorm van een ei. De Amerikaanse Ribkwal eet voornamelijk eieren en larven van vissen en andere ribkwallen.
Amerikaanse ribkwallen in het ‘IJ
Door ballastwater van zeeschepen zijn kwallen van dit type in het ‘IJ van Amsterdam terecht gekomen. Doordat het ‘IJ steeds zouter wordt, kan de kwal hier tegenwoordig ook overleven.
8 reacties
Helen Moore exemplaren gezien vandaag, even aanrader
Vandaag tientallen gezien bij kijkduin
Vandaag honderden gezien bij de vlieger in de grevelingen. De aantallen waren spectaculair te noemen en ovetrof het aantal oorkwallen.
Wel super mooi om te zien.
Tijdens het garnaalkruien aan onze belgische kust heel veel in het net!
Vandaag meerdere gezien tussen haringvliet en Rockanje. Dit waren kleintjes. Ongeveer 10 centimeter.
Vandaag (18 juli ’22) meermaals gespot op het Veerse Meer rond de Schuttersplaat! De ribben leken door het directe zonlicht op elektrische wijze op te lichten met verschillende kleuren.
Tientallen gezien in de grevelingen 17 aug. Als je met de zaklamp erop schijnt zie je gekleurde lichtstroompjes over de ribben lopen. Heel mooi.( boven was het dichtbewolkt)
Vandaag gezien in Grevelingen met snorkelen door de zon denk ik leek het wel lampjes van blauw licht dat rondjes draaiende van binnen