Zoetwaterkwal op veel plekken in het land gezien

Op veel plekken in het land is inmiddels de zoetwaterkwal gespot. Kwallenradar ontving de afgelopen dagen tientallen berichten van recreanten die de zoetwaterkwal gezien hebben. Vooral de in midden en zuidelijke provincies is het raak. En dat is best bijzonder! Want de zoetwaterkwal laat zich alleen onder bepaalde omstandigheden zien.

Al een geruime tijd is de temperatuur van het zoetwater dusdanig hoog dat poliepen op de bodem kunnen uitgroeien tot zoetwaterkwallen. Hoewel dit type kwal vrij klein is, vallen ze door hun witte lichaam snel op. In sommige gevallen worden ze met honderden tegelijkertijd waargenomen.

De kwetsbare kwalletjes komen niet in elke plas voor. De kwaliteit van het water en rustige stroming zijn belangrijke factoren waaraan de omgeving dient te voldoen.

zoetwaterkwal

Wil je deze bijzonder kwal in het echt zien? Ga dan vooral eens kijken in de buurt van de Spiegelplas rond Nederhorst ten Berg, het Leukermeer (Limburg), Maasplassen (Limburg) en Kraayenbergse plassenĀ (Gelderland). Ook in de Biesbosch zijn veel zoetwaterkwallen gespot.

De zoetwaterkwal is in tegenstelling tot veel andere kwallen niet gevaarlijk. De tentakels zijn te zwak om door de menselijke huid te steken.

Foto: Duikvereniging Vechtdal

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar