Record kwallen langs de Spaanse Costa del Sol

Ongekend kwallenseizoen in Spanje dit jaar! De afgelopen zomer is voor meer dan 80 ton aan kwallen en ander organisch materiaal uit de zee gevist. Dat was het jaar ervoor 1,2 ton(!). De periode waar tussen gevist is gaat van 1 juni tot 15 september.

In Marbella was de vangst het groots. Maar liefst 27 ton werd in hier uit het water gehaald (34%). Op plek twee volgt Estepona met 18 ton aan kwallen en organisch afval.  Achtereenvolgend  Fuengirola (8,7 ton), Mijas (8 ton), Torremolinos en Benalmádena (5,6 ton), Manilva (4,2 ton) en Casares (2,4 ton).

Spaanse bioloog Jesus Bellido van Aula del Mar in Málaga is verbaasd over de cijfers. Elk jaar spoelen velen duizenden kwallen aan, maar dit jaar was de kwallen aanwezigheid ongekend hoog. De hete en droge zomer van dit jaar vormen de belangrijkste factoren voor de gigantische kwallenpopulatie.

Niet alleen kwallen werden dit jaar uit de zee gevist, ook 90.000 kilo plastic in dezelfde zone en periode. In 2017 was dat met 4.000 kilo aanzienlijk minder. De gegevens zijn afkomstig van het Gemenebest Westelijke Costa del Sol en Ecolmare, het bedrijf dat zich bezig houdt met het schoonhouden van de Spaanse kusten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie