Laatste zomerweek neemt ook kwallen mee

Waarschijnlijk genieten we deze week voor het laatst dit jaar van het schitterende zomerweer. Vanaf volgende week loopt de temperatuur naar beneden en is er kans op neerslag. Kortom, het is een uitgelezen mogelijkheid om nog even van het mooie weer te genieten op het strand.

De nazomer hebben we momenteel te danken aan een periode van oostenwind. Deze aflandige wind is droog en zorgt voor rustige weersomstandigheden. Echter, de wind zorgt ook voor een onderstroom in de Noordzee en die stroom neemt kwallen met zich mee.

Daardoor wordt de kust momenteel overspoelt met kwallen. De temperatuur van het zeewater is nog steeds hoog, waardoor de kwal zich prima heeft kunnen voortplanten. En door de oostenwind zullen de glibberige blauwe diertjes de komende dagen in grote getallen blijven aanspoelen. Mocht je plannen hebben voor een bezoekje aan de zee, wees gewaarschuwd!

3 reacties

  • Inge zegt:

    Heb de hele (hete) week strandexcursies met schoolkinderen gedaan. Eerste dagen waren de kwallen die we in een doorzichtige bak tijdelijk vingen om te bestuderen heel ‘levendig’, maar vanaf donderdag draaiden ze vaak meteen op de kop en zonken naar de bodem. Vanwaar die plotselinge omslag? Had het met de veranderende wind te maken?

  • Daan de Koning zegt:

    Marijke prikken!!!

  • Wim Jolles zegt:

    Gisteren 13 sept waren we gaan zwemmen maar het aantal kleine kwallen vonden we toch te veel van het goede en een buurvrouw op het strand was gestoken en ze beschreef dit als een erge brandnetel plek. Er waren er zeker een stuk of 10 in onze buurt zover we konden zien. Groote ca 5-8 cm in diamter. Beetje een bruin achtige rank en wat kleur in de tentakels. Lokatie Kijkduin

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar