Kubuskwal (Box Jellyfish)

De Kubuskwal, ofwel Box Jellyfish, is één van de gevaarlijkste kwalsoorten ter wereld. Tot deze soort behoort ook de gevreesde Australisch zeewesp. De kubuskwal, ongeveer net zo groot als je hand, komt voornamelijk voor in de Australische wateren.

De Box Jellyfish heeft zo’n vijftien tentakels, waarvan sommige tot wel drie meter lang kunnen worden. Feit is ook dat de Box Jellyfish snel zwemmen, wel 1,5 tot 2 meter per seconde.

Leefgebied

In beginsel kwam de Box Jellyfish voornamelijk voor in het Australische Great Barrier Reef. Tegenwoordig wordt dit type kwal ook waargenomen in de Indische Oceaan, bij Thailand en op Hawaii. Door de opwarming van de zeewateren wordt het leefgebied van de kubuskwallen vergroot.

Een steek

Een steek van een kubuskwal kan fataal worden. Het gif dat in de bloedbaan van de huid terecht komt, valt de zuurstofcellen aan. Daardoor ontstaat na een aantal minuten een hard aanval. Wereldwijd (voornamelijk rond Australië en Hawaii) zijn door deze kwal al honderden slachtoffers gevallen. Doordat het gif van de Box Jellyfish zo sterk is, wordt de kwal als één van de giftigste dieren ter wereld gezien. Een kubuskwal heeft genoeg gif bij zich om 60 volwassen mensen om het leven te brengen.

35 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar