Eerste kwallen gespot langs de kust

De zomer is in aantocht en het wordt langzaam steeds warmer. Goed nieuws voor liefhebbers van het strand, want met deze temperaturen is het heerlijk vertoeven langs de kust. Maar dit jaargetij zorgt ook voor steeds meer kwallen langs de stranden. Kwallenradar ontving de afgelopen dagen al heel wat meldingen van strandgangers die de glibberige beestjes gespot hebben.

Het mooie weer van de afgelopen dagen is te danken aan een oostelijke wind die vanuit het land de zee op waait. Deze wind zorgt voor een tegendraadse onderstroom dichtbij de kust in zee, waar kwallen rondzwermen. Kwallen die zich hier bevinden, zijn niet instaat om tegen deze stroming in te zwemmen, waardoor ze meegenomen worden in de omslag en zo aanspoelen op het strand. Vooral juli en augustus zijn de kwallenmaanden van het jaar.

 

14 reacties

 • A H zegt:

  Veel kwallen in Knokke

 • Irma Roodsant zegt:

  Vandaag hebben mijn echtgenoot en ik gedoken in het veerse meer in de plaats Geersdijk.
  Van de oppervlakte tot 10 meter diep was het pure kwallensoep. Ik als toch best wel beschermd duikster in 5 mm dik neopreen had minimaal een 10tal steken te pakken rond mijn mond.( dat is dan ook het enige stukje huid wat onbeschermd is, dus mensen met zwemplannen: Geersdijk is geen goed idee)

 • Jack zegt:

  het is onmogelijk om te baden, veel kwallen in Scheveningen en er zijn er nog meer aan de kust!!! opgelet, zijn deze kleine blauwe gevaarlijk?

 • Yvan zegt:

  Dit jaar uizonderlijk veel kwallen al gezien. Ik zou graag hiervan de reden weten,want het heeft deze keer niets met Oostenwinden te maken. Toch vzn de “global warming”?

 • Robert zegt:

  Op 16 mei in Nieuwvliet-Bad geweest. Het was niet te doen om te gaan zwemmen. Om de 2 meter dreef er een kwal in het water. Was/is dit overal langs de kust hetzelfde? Of zijn er wel nog stranden waar men onbekommerd kan zwemmen?

 • Karina zegt:

  Vandaag in Renesse geweest, volgens radar niet veel kwallen. Wij zagen er honderden en ben nog gestoken ook, hoewel ik niets anders deed dan kijken waar ik liep. Zwemmen was er niet bij, spijtig.

 • Fikret zegt:

  Vandaag een wandeling gemaakt van Scheveningen naar Wassenaar en ik wist niet wat ik zag. Heb nog nooit zo veel kwallen aan de kust gezien. Het waren er ongelovelijk veel. Ik moest oppassen dat ik niet perongeluk op ze liep.

 • M.K. zegt:

  Vandaag 13 juni 2021 kwallen bij Bloemendaal aan zee

 • Yung zegt:

  Ja. Helaas meer kwallen dan anders in Domburg. Ook veel kleintjes en blauwe kwallen.

 • Vince taskin zegt:

  Beste,

  Vandaag 08-06-2021 in Egmond aan Zee geweest en ik heb nog nooit zoveel aangespoelde kwallen gezien. Op een strook van 100 meter zag ik er honderden. De radar gaf echter slechts enkele kwallen aan.

 • M boonstra zegt:

  Jullie geven bij katwijk aan dat er weinig kwallen zijn. Naar mijn mening zijn er heel veel. Je kunt niet over t land lopen zonder naar je voeten te kijken, want dan stap je op een kwal. Ik ben benieuwd wat jullie dan onder veel kwallen verstaan. Ik heb ernog nooit zo veel gezien

 • Marjolein zegt:

  Ik was vandaag (woensdag 2 juni 2021) op Hoek van Holland strand en het was echt te gek voor woorden, hoe gruwelijk veel kwallen er op het strand en in de zee waren. Kleine en grote kwallen en ook nog eens heel veel verschillende kwallen.
  Bijna niemand durfde daardoor de zee in te gaan.
  Je moest echt bij iedere stap die je deed langs de kustlijn, goed kijken dat je niet op een kwal stapte

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwallenradar