Schokkend nieuws uit Engeland, daar is zondag een 19-jarige zwemmer om het leven gekomen door een kwallenbeet. Op het Zuid Engelse strand van Camber Sands liep een nietsvermoedende zwemmer een kwallenbeet op van het beruchte Portugees Oorlogsschip.
Het gif dat uit de netelcellen van het Portugees Oorlogsschip komt is dusdanig sterk dat het de bloedsomloop van het lichaam kan stop zetten. Mocht dit optreden dan leidt dat automatisch tot een hartaanval.
In totaal heeft de kwal vier zwemmers gestoken, twee daarvan zijn met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Naar de vierde persoon wordt momenteel door de autoriteiten gezocht.
Normaliter komt het Portugees Oorlogschip enkel voor in tropische wateren rond de evenaar. Echter door de warmere zeestromingen als gevolg van het versterkte broeikaseffect wordt het leefgebied van de kwal steeds groter. Zodoende worden deze tropische kwallen al vaker waargenomen in de Middellandse zee rond Gibraltar en nu dus ook rond de zuidelijke wateren van Engeland.
7 reacties
de kwal moet eigenlijk de australische zeewesp geweest zijn en niet het portugese oorlogsschip, waarvan de beten niet dodelijk zijn (Chironex fleckeri). deze komt langs de indonesische en australische kust voor – dus wel vreemd, dat een exemplaar in de engelse kustwateren belandt.
wat geweldig trouwens dat jullie bestaan! ik dacht van zal er wel een kwallenradar bestaan en kijk aan – jullie zijn er.
Dit mogen we niet zien als een overlijdensbericht maar als informatie. Dat doet een krant nu eenmaal. Ik zag drie dagen geleden een kompaskwal in Engeland en ben nu gewaarschuwd, voor als ik later nog kwallen zie.
“…als gevolg van het versterkte broeikaseffect.”
We mogen wel van geluk spreken dat we nog schrijvers hebben die hun persoonlijke wijsheid toevoegen aan een overlijdensbericht…
Mooi gesproken Henk
Ik bedoel Jan
“We mogen wel van geluk spreken dat we nog schrijvers hebben die hun persoonlijke wijsheid toevoegen aan een overlijdensbericht…”
Ik denk dat deze statement prima onderbouwd kan worden.
http://lmgtfy.com/?q=Greenhouse+gases+and+ocean+temperature+rising