Portugees oorlogsschip

Portugees oorlogsschip

Het Portugees oorlogsschip is beruchte- en gevreesde kwal rond de warmere oceanen in de wereld. Hoewel dit type kwal eigenlijk officieel geen kwal is, wordt het toch vaak met de kwallen geassocieerd.  Het is namelijk een een kolonie van honderden holtedieren die poliepen genoemd worden.

Samenstelling

De poliepen waaruit een Portugees oorlogsschip bestaat  leven samen onder ‘gevulde blaas’. Binnen die blaas heeft elk poliep een andere taak in de kolonie. Een voorbeeld van één van die taken is bijvoorbeeld voedsel vangen en/of voortplanting. De kwal heeft ene lichaam van ongeveer 9 tot 35 cm groot. Daarbij komt dat de tentakels wel meters lang kunnen zijn.

Leefgebied

leefgebied portugees oorlogsschip

Leefgebied

Het Portugees Oorlogsschip komt niet voor in de Noordzee. De Noordzee is namelijk te koud om te overleven voor dit type kwal. Je zult deze kwallen met name aantreffen rond de exotische gebieden van de wereld, rondom de evenaar.  In de warmere zeeën zoals de Atlantische oceaan en de Indische oceaan komt de kwal het vaakst voor. Meestal komt de kwal niet dichtbij de kust, maar het gebeurt toch dat er af en toe eentje aanspoelt. De afgelopen jaren duikt een Portugees Oorlogsschip nog wel eens op in de Middellandse zee.

Naam

De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”.

Is een beet dodelijk?

Een steek van het Portugees Oorlogsschip is niet per definitie dodelijk. Het gevaar zit hem meer in het feit dat het gif van de kwal ervoor kan zorgen dat de spieren van een mens verlamd kunnen raken. Als dat met de hartspier gebeurt, uit dat zich in een hartaanval. Dit geldt niet alleen voor de hartspier, bepaalde spieren kunnen verlamd raken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties