Kwallenbeet

Wat te doen bij een kwallenbeet? Mocht je zijn gestoken/gebeten door een kwal, volg dan de onderstaande instructies om er zo min mogelijk last aan over te houden. Om alvast één misverstand uit de wereld te verhelpen, kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. Dat wordt dan wel een kwallenbeet genoemd. De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif. Tijdens een kwallenbeet wordt dit gif in de huid van de mens gespoten. In de meeste gevallen is een kwallenbeet niet ernstig maar het kan geen kwaad om de volgende stappen zorgvuldig te doorlopen.

Kwallenbeet gevaarlijk?

In principe is een kwallenbeet niet gevaarlijk voor de mens. Tenzij je er allergisch voor bent.

Allergisch voor kwallen?

Mocht je allergisch zijn voor kwallen, dan is het aan te raden om voorbereid het water in te gaan. Zorg ervoor dat je precies weet waar je moet zijn nadat je een kwallenbeet hebt opgelopen. Zo weet je in ieder geval hoe je moet handelen.

Gestoken door een kwal

1. Raak niet in paniek, een kwallensteek is in de meeste gevallen niet ernstig

2. Spoel de huid af met zout zeewater of helemaal niet. Spoel de huid niet af met zoetwater.

3. Verwijder (met handschoenen of pincet) eventuele resten van tentakels.

4. Je kunt de huid insmeren met hetzelfde middel als je gebruikt na een insectenbeet. Dit zal het jeuken verminderen. Bekijk hier producten die hiervoor geschikt zijn.

5. Indien je een behoorlijke kwallenbeet hebt opgelopen en/of verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen etc. optreden, schakel direct medische hulp in. Het zou zo kunnen zijn dat je allergisch bent voor een kwallenbeet.

Medicijnen tegen kwallenbeten.
8 reacties

 1. Rob te Velde Beantwoorden

  Ik ben zojuist gestookt en gebeet in flores, indonesie. Ver van huis. Het leuke is, dat de brandplek op flores lijkt. Ik ben dus eigenlijk best wel blij met de beet. Bedankt voor het lezen.

  U zijt gegroet,
  Rob te Velde

 2. Paola Beantwoorden

  Gisteren en vandaag (14 en 15/09/2016) heb ik veel kwallen gezien in Kijkduin. Ik heb zelfs per ongeluk een paar aangeraakt met hand en arm tijdens het zwemmen. Ik weet echt niet hoe ik niet gestoken werd. Ik voelde dat zachte hoofje meerdere keer tijdens het zwemmen. Echt geluk gehad. Zeker meer dan 10 gezien elke van die dagen.

 3. Boudewijn Beantwoorden

  Hoogste tijd om het woord kwallenbeet overal in de tekst te veranderen in steek.

  Een kwal kan immers niet bijten.

 4. Myrthe van der Duijs Beantwoorden

  wanner woord je gestoken ?
  als je er in trapt of als je er iets met je been lans komt of ………

  1. Jhonny Beantwoorden

   Je wordt pas gestoken op het moment dat de tentakels jou raken ben toevallig op 14-9-16 bij scheveningen geweest zoveel kwallen heb ik nog nooit gezien ben flink te grazen genomen vooral op me buik maar achja als het niet gevaarlijk is wat maakt het uit heb ergere dingen gezien of gehoord dus geen zorgen

 5. Yassir Beantwoorden

  De meeste kwallen hebben geen effect als ze op plekken komen waar je huid dik is zoals, onder je hand of voet. Maar, als het op een plek komt op je lichaam waar je huid dun is, kan het pijn doen. De beste is dan: pak een tomaat en smeer die sap die in de tomaat zit op die plek tot het geen pijn meer doet.

 6. Jolan Beantwoorden

  Wat ik mis op elke site is dat je ook last kunt krijgen van de netelcellen zonder in contact te komen met de kwallen zelf.

  Gister naar het strand geweest, enkele duizenden dooie kwallen op het strand en in het water.Daarom dus de zee niet ingeweest, behalve pootje baden in slechts 15-20 cm water.

  Echter een klein uurtje nadien, allemaal vlekken en verdikkingen op de wreef van de voet en zijkanten.
  later op de dokterspost bleek dit een reactie te zijn op kwallen, zónder daadwerkelijk gebeten te worden.
  De netelcellen die in het water blijven drijven nadat een kwal doodgegaan is, is voldoende om exact dezelfde reactie te geven, zeker bij zulke hoeveelheden.

 7. Lena Beantwoorden

  Als fervente zwemmer in zee ben ik nu al 4 maal gestoken door een kwal, waaronder 2x deze zomer, en ik weet nu precies wat het beste helpt. De eerste 2 keer had ik door een verkeerde behandeling een arm die volledig ontstoken was. Nu doe ik hetvolgende:
  1. Ik blijf een tijdje langzaam in zout water zwemmen, het verzacht de pijn en ik vermoed dat door de stroming van het zoute water enkele van de resterende tentakels er vanzelf uitvallen
  2. Eens uit het water ‘leg’ ik een laagje ‘vochtig zand’ op de plaats waar ik gestoken ben, in geen geval wrijven!
  3. Als de plaats van de kwallenbeet goed bedekt is, neem ik een hard kaartje, type bankkaart of gelijkaardig, en verwijder in een of een paar snelle rukken alle zand. Dit neemt dan onmiddellijk alle resterende tentakels mee.
  4. Spoel terug af met zout zeewater, zeker geen zoet water. De meeste pijn zal dan al verdwenen zijn. Dep droog, in geen geval wrijven op de plaats van de beet dan verspreid het resterende gif zich verder.
  5. Gebruik pas nadien een verzachtende crème, omdat ik vlug allergisch ben gebruik ik Onctose wat goed werkt maar wel cortisonen bevat.

  Uit de zon blijven nadien, de pijn zal heel vlug gedaan zijn, maar de vlekken, jeuk en branderigheid kunnen nog een tijdje blijven. Nu ik de juiste manier gebruik heb ik er de laatste 2x haast geen last meer van gehad. Maar leuk is wat anders…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *