Kwallen in de Noordzee

Kwallen komen in grote getale voor in de Noordzee. Over het algemeen komen in de Noordzee relatief ongevaarlijke kwalsoorten voor, maar die kwallen kunnen het zwemplezier wel behoorlijk verpesten. Hoewel een kwallenbeet niet ernstig is, kan het veel pijn en jeuk veroorzaken. Wanneer kwallen aanspoelen, hangt van verschillende factoren af. Voornamelijk de windrichting vormt de factor voor het aanspoelen van kwallen. Vooral bij oostenwind, als de wind van het land de zee opwaait (aflandig), is de kans het grootst op kwallen. Bij aflandige wind ontstaat een onderstroming, die stroming bestaat uit onder andere kwallen, schelpen en voorwerpen die van de stroming afhankelijk zijn.

onderstroming kwallen

Onderstroming

De Noordzee is vrij gunstig als leefomgeving voor de kwal. De voedselrijke kuststrook, bestaande uit veel plankton en zeewier, maakt het voor de kwal prima te vertoeven.

Velen tientallen soorten kwallen kom je in de Noordzee tegen. Vooral de oorkwal, blauwe/rode/gele haarkwal, kompaskwal en zeepaddenstoel zijn veelvoorkomend. Zoals gezegd zijn deze kwallen over het algemeen niet gevaarlijk voor de mens.

2 reacties

 1. torfs rob Beantwoorden

  Enkele jaren geleden hebben mijn zoon en ik tijdens het vissen een enorme kwal aan de oppervlakte getrokken,dit was op de pier in nieuwpoort.We hebben de lijn moeten doorsnijden omdat de kwal enorm zwaar was.Het beest had een diameter van 2,5à3 Meter,bestaan er zulke grote kwallen in onze noordzee?Graag een antwoord.Met dank.

  1. Aldhissla Beantwoorden

   kan deze geweest zijn… de rest wordt zo groot niet ^^
   http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=duikgids&id=143&menuentry=soorten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *