Kwallen in de Noordzee

Kwallen komen in grote getale voor in de Noordzee. Over het algemeen komen in de Noordzee relatief ongevaarlijke kwalsoorten voor, maar die kwallen kunnen het zwemplezier wel behoorlijk verpesten. Hoewel een kwallenbeet niet ernstig is, kan het veel pijn en jeuk veroorzaken. Wanneer kwallen aanspoelen, hangt van verschillende factoren af. Voornamelijk de windrichting vormt de factor voor het aanspoelen van kwallen. Vooral bij oostenwind, als de wind van het land de zee opwaait (aflandig), is de kans het grootst op kwallen. Bij aflandige wind ontstaat een onderstroming, die stroming bestaat uit onder andere kwallen, schelpen en voorwerpen die van de stroming afhankelijk zijn.

onderstroming kwallen

Onderstroming

De Noordzee is vrij gunstig als leefomgeving voor de kwal. De voedselrijke kuststrook, bestaande uit veel plankton en zeewier, maakt het voor de kwal prima te vertoeven.

Velen tientallen soorten kwallen kom je in de Noordzee tegen. Vooral de oorkwal, blauwe/rode/gele haarkwal, kompaskwal en zeepaddenstoel zijn veelvoorkomend. Zoals gezegd zijn deze kwallen over het algemeen niet gevaarlijk voor de mens.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

Het idee

Ga je naar het strand? Check dan de Kwallenradar om te zien waar de kwallen zitten. De radar wordt elk uur bijgewerkt met de actuele weersomstandigheden.