Hoe komen er zoveel kwallen op de stranden?

De grote hamvraag voor alle strandgangers is altijd ‘hoe komen er zoveel kwallen op het strand’? De laatste tijd zie je dat er steeds meer kwallen aanspoelen langs de kust. Helaas vormen de kwallen een probleem voor de badgasten omdat een kwal kan steken met zijn tentakels.

De populatie van de kwallen neemt de laatste jaren explosief toe. Door overbevissing worden de roofvissen zoals tonijn, haaien, haring, zalm etc. gevangen. Daardoor blijven er steeds minder van dit soort vissen over. Deze roofvissen eten kwallen en zorgen ervoor dat de kwallenpopulatie in stand blijft. Doordat de roofvissen uit de cyclus verdwijnen, verdwijnt ook de natuurlijke vijand van de kwal. Daardoor kan de kwal zich moeiteloos blijven voortplanten.

Voorlopig ziet het er naar uit dat er nog steeds veel gevist wordt op de zeeën en oceanen. Dat betekent dat we niet hoeven te verwachten dat het kwallenprobleem snel opgelost zal zijn. De kwallenpopulatie zal door roofvissen weer kunnen inkrimpen.

3 reacties

  1. Christ van Lint Beantwoorden

    Kan iemand mij vertellen wat er met de kwallen die op het strand liggen gebeurd bij vloed ? worden die opgenomen in de zee en leven ze dan weer gewoon door? of zijn ze inmiddels dood?

  2. ymke d'haese Beantwoorden

    Ja ik ben aan zee en heb al 890 kwallen op strandt tegengekomen ps bijna geprikt mijn zusje wou het pakken maar toen kwam mijn papa en zei dat dat nog kan. Steken hoe komt dat dan

  3. james bond Beantwoorden

    so boring black piet moet blijven this site is not happy but verry nice en leerzaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *